Σελίδες

Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

MAKING OF....NEW MOVIE



Το εντυπωσιακό Making of του Paranorman και όσα πρέπει να ξέρεις για να το δεις


Το 2002 τo ParaNorman, ήταν απλά ένα φιλόδοξο project των τότε σχετικά άγνωστων σκηνοθετών Chris Butler και Sam Fell. Δέκα χρόνια μετά, η stop-motion animation κωμωδία αποτελεί το νέο στολίδι της LAIKA, και με το δίκιο της.

Το ParaΝorman δεν είναι μια κλασική ταινία κινουμένων σχεδίων. Είναι ένα stop-motion κομψοτέχνημα με άκρως ενδιαφέρον στόρυ, υπερβολική εκφραστικότητα στους χαρακτήρες και πολλά πολλά ζόμπι.

Αν σκοπεύεις να δεις την ταινία πάντως αξίζει να ρίξεις μια κλεφτή ματιά στο Making of της.
Τα 10 πράγματα που πρέπει να μάθεις για το ParaNorman
- Αποτελεί το επόμενο δημιούργημα (και μεγάλο στοίχημα) της Laika, μετά τo Coraline.

 - Η ταινία ανήκει στο είδος stop - motion, γεννιέται δηλαδή καρέ καρέ (σκέψου πως κάθε δευτερόλεπτο μιας ταινίας περιέχει 24 καρέ). Κάθε καρέ φωτογραφίζεται από την κάμερα και στη συνέχεια, χιλιάδες μαζί προβάλλονται στη σειρά ώστε τόσο οι χαρακτήρες όσο και το περιβάλλον να ζωντανεύουν μέσα από μια συνεχή κίνηση. Μάλιστα, σε μια stop-motion ταινία η διαδικασία είναι ανάλογη αυτής μιας κανονικής live-action ταινίας, καθώς τόσο τα φυσικά σκηνικά οφείλουν να κατασκευαστούν κανονικά όσο και οι ηθοποιοί να  είναι έτοιμοι, ντυμένοι και καλοφωτισμένοι για να σκηνοθετηθούν, κάνοντας κινήσεις σε αποστάσεις χιλιοστών για τις ανάγκες κάθε καρέ. Το αποτέλεσμα; Εντυπωσιακό.

- Η ιστορία χρειάστηκε μια δεκαετία για να ολοκληρωθεί σε επίπεδο σεναρίου, ενώ πηγή έμπνευσης ήταν ταινίες όπως Frankenstein και Nosferatu.

- Η παραγωγή της ταινίας κράτησε πάνω από 2 χρόνια, ενώ συμμετείχαν 320 γραφίστες, καλλιτέχνες, τεχνικοί. Όλες οι εργασίες έγιναν στα στούντιο της LAIKA στο Όρεγκον.


- Μόνο για τον χαρακτήρα του Νόρμαν κατασκευάστηκαν 28 διαφορετικές κούκλες, ενώ το σώμα του αποτελείται από 122 διαφορετικά μέρη. Για να πετύχουν τις αλλαγές στην έκφραση δημιουργήθηκαν άπειρα πρόσωπα προς αντικατάσταση, φτάνοντας τελικά σε πάνω από 31.000. Όταν θα δεις τον Νόρμαν να πλένει τα δόντια του, έχε υπόψιν πως χρειάστηκαν 8.000 πρόσωπά του!

- SPOILER ALERT! Η σκηνή στο μπάνιο όπου ο Νόρμαν βλέπει τον πεθαμένο θείο του πήρε ένα χρόνο να γυριστεί, ενώ εκείνη όπου ο Νόρμαν περπατά στην πόλη και μιλάει με τα φαντάσματα ήθελε 2 χρόνια δουλειάς, στην οποία συμμετείχαν 28 άτομα.

- Κάθε κούκλα χρειάζεται πάνω από 3 μήνες προκειμένου να φτιαχτεί, χωρίς να συνυπολογίζεται ο χρόνος σχεδιασμού και δοκιμών. Μάλιστα, πολλές από αυτές κρίθηκαν ακατάλληλες για την ταινία, μετά την κατασκευή τους. Συνολικά χρειάστηκαν 60 κατασκευαστές κούκλων για τις 178 που απαιτήθηκαν για τους 61 χαρακτήρες της ταινίας.

- Η ταινία δεν απευθύνεται μόνο σε παιδιά, μόνο και μόνο επειδή ανήκει στην κατηγορία των κινουμένων σχεδίων. Το χιούμορ των χαρακτήρων, η δράση και η περιπέτεια της θα εκτιμηθούν από όλες τις ηλικίες, (ναι, και οι μεγάλοι θα πάρουν το μάθημά τους), αν και σίγουρα οι μικρές θα διασκεδάσουν περισσότερο.


-  Το Βιβλίο "The Art and Making of ParaNorman" κυκλοφορεί στις ΗΠΑ, έτοιμο να λύσει όποια άλλη απορία μικρών και μεγάλων γύρω από τα backstage της ταινίας, αλλά και την τέχνη του stop - animation.
 
- Η εύλογη απορία είναι αν το team της ταινίας θα καταφέρει να κερδίσει τα εύσημα που του αξίζουν μέσα από τις κινηματογραφικές εισπράξεις. Ο χρόνος (και το box office) θα δείξει.

Πηγές: www.wired.com, totalfilm.com, www.culturenow.gr, www.cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου